فهرست مطالب
چیلر و مینی چیلر (Chiller And Mini Chiller)
در صنعت و برای خنک کردن فضاهای بزرگ مانند ادارات و بیمارستانها با توجه به ظرفیت برودتی مورد نیاز از چیلر یا مینی چیلر استفاده میشود. چیلر و مینی چیلر در نوع عملکرد مشابه یکدیگرند و با جذب گرما سبب ایجاد حس سرما میشوند (در واقع سرما تولید نمیکنند). ساختمان اصلی Chiller از کمپرسور( Compressor) و مبدل حرارتی(Generator) پوشیده شده با یک بدنه از جنس گالوانیزه یا فایبرگلاس تشکیل میشود. البته اجزای سازنده چیلر و مینی چیلر بسیار پیچیده تر هستند که در ادامه به طور کامل شرح خواهیم داد.
کابرد چیلر و مینی چیلر :
- سرد کردن مواد غذایی و مواد غذایی فاسد شدنی در صنایع فراوری مواد غذایی
- سرد کردن ترکیبات شیمیایی در آزمایشگاهها
- تامین دمای هوای مطلوب در سالنهای ورزشی
- تامین دمای مطلوب برای راحتی بیماران و پرسنل در بیمارستان
- خنک کردن دستگاهها در کارخانهها و صنایع تولیدی
- مطلوب کردن دمای هوا در پاساژها و مراکز خرید بزرگ
تفاوت چیلر با مینی چیلر چیست؟
از نظر نحوه عملکرد چیلر و مینی چیلر بر اساس سیکل جذبی تبرید کار میکنند. تفاوت اصلی چیلر و مینی چیلر در ظرفیت تبرید، توان سرمایشی، ابعاد، کاربرد و قیمت آنها است. چیلرها از ظرفیت ۱۵ تا ۲۰۰۰ تن تبرید قابل سفارش هستند. مینی چیلرها با ظرفیت کمتر از ۱۵ تن تبرید در بازار قابل عرضه هستند. از مینی چیلر ها برای سرد کردن ساختمانهای کوچک و کارگاه های تولید و سالن های ورزشی کوچک استفاده میشود. همانطور که انتظار میرود به سبب کمتر بودن ظرفیت تبرید مینی چیلر نسبت به چیلر ابعاد آن نیز کوچکتر است. قیمت مینی چیلر نیز ارزانتر از چیلر است.
مقایسه چیلر با کولرگازی مزایا و معایب
یکی از برزگترین چالشها حین انتخاب سیستم سرمایشی برای یک مجموعه، دودل ماندن بین کولرگازی و داکت اسپیلت با چیلر یا مینی چیلر است. با دانستن مزایا و معایب هر یک و مقایسه اصولی میتوان بین کولرگازی و چیلر یک انتخاب منطقی انجام داد. با توجه به یکپارچه بودن چیلر، هزینه خرید اولیه این محصول برودتی نسبت به اسپیلت و داکت اسپیلت کمتر است و هزینه تعمیرات و بازنگری دورهای نیز مقرون به صرفهتر خواهد بود. فضای اشغال شده توسط چیلر کمتر است و اغلب بر روی پشت بام یا حیاط پشتی نصب میشود و سبب ایجاد بی نظمی ظاهر ساختمان نمیشود. چیلرها توان تولید سرمایشی بیشتری نسبت اسپیلت دارند و از این نظر در مناطقی که آب و هوای گرم دارند بهترین انتخاب هستند. مینی چیلر و چیلر بسیار کمتر از اسپیلت ها سروصدا تولید میکنند. نکته دیگری که سبب میشود چیلر به عنوان برترین سیستم سردساز انتخاب شود، ماندگاری و طول عمر بالای این محصول است. زیرا چیلرها با هوا کار میکنند و بسیار کمتر از کولرهای آبی و گازی دچار خوردگی میشوند.
مقایسه چیلر آب خنک و چیلر هوا خنک:
- چیلر هوا خنک از چیلر آب خنک بزرگتر است، زیرا مبرد هوایی سطح بیشتری برای جذب نیاز دارد.
- مصرف برق چیلر هوا خنک بیشتر از چیلر آب خنک است.
- قیمت چیلر هوا خنک گرانتر از چیلر آب خنک است.
- چیلر آب خنک به دلیل سردسازی مناسب کندانسور طول عمر و ضریب عملکرد بالاتری دارد.
- در صنایع دارویی و غذایی به دلیل نیاز به دمای پایین تر از صفر درجه چیلر آب خنک انتخاب مناسبی است.
آموزش محاسبه ظرفیت چیلر
۱. شناخت واحدهای اندازهگیری:
– در محاسبه ظرفیت چیلر، از واحدهای اندازهگیری متداول مانند کیلووات (kW) برای قدرت برق مصرفی چیلر و بی تی یو بر ساعت (BTU/h) برای بیان حرارت استفاده میشود.
۲. محاسبه ظرفیت سرمایشی:
– ابتدا، نیاز است تا تفاوت دمای مورد نظر یعنی دمای آب ورودی و دمای آب خروجی را محاسبه کنید. سپس از فرمول زیر برای محاسبه ظرفیت سرمایشی استفاده کنید:
Qh=m∗Cp∗DT
که(Q) ظرفیت سرمایشی برحسب(kW یا BTU/h)، (m) جرم یا تراکم جرمی مایع (kg یا lb)، (Cp) ضریب حرارتی مخصوص مایع (kJ/kg°C یا BTU/lb°F)، و (DT) تفاوت دما بر حسب سانتی گراد و فارنهایت (°C یا °F) میباشند.
۳. محاسبه ظرفیت گرمایشی:
– در صورتی که چیلر قابلیت تأمین گرمایش را داشته باشد، ظرفیت گرمایشی نیز محاسبه میشود. از فرمول زیر برای محاسبه ظرفیت گرمایشی استفاده کنید:
Qh=m∗Cp∗DT
که (Q_h) ظرفیت گرمایشی (kW یا BTU/h)، (m) جرم یا تراکم جرمی مایع (kg یا lb)، (C_p) ضریب حرارتی مخصوص مایع (kJ/kg°C یا BTU/lb°F)، و (DT) تفاوت دما (°C یا °F) میباشند.
۴. در نظر گرفتن عوامل افزودنی:
– ممکن است بخواهید عواملی مانند ضریب عملکرد (COP)، ضریب تحویل (EER) و سایر متغیرها را در محاسبات مد نظر داشته باشید تا به دقت بیشتری در تعیین ظرفیت چیلر برسید.
۵. محاسبه تعداد واحدها:
– در صورتی که مجتمع شما نیاز به چندین چیلر دارد، محاسبه تعداد واحدها و توزیع بار حرارتی بین آنها نیز بسیار حائز اهمیت است. این موارد نقش مهمی در بهینهسازی سیستم خنک کننده شما ایفا میکنند.
مقایسه چیلر جذبی با چیلر تراکمی:
- چیلر تراکمی با برق کار میکند و چیلر جذبی با گاز، بنابراین با توجه به منابع سوختی در دسترس مناطق باید بین این دو دستگاه یکی را انتخاب کنید.
- ضریب عملکرد یا بازدهی چیلر جذبی کمتر از چیلر تراکمی است.
- در ظرفیت برودتی یکسان قیمت چیلر جذبی بیشتر از چیلر تراکمی است.
- از نظر ابعاد و وزن چیلرهای جذبی به دلیل داشتن متعلقات بیشتر، سنگین تر و بزرگتر از چیلرهای تراکمی هستند.
- چیلرهای تراکمی پرسروصدا تر از چیلرهای جذبی اند.
- وجود آمونیاک Ammonia و برومید لیتیوم Lithium bromide در چیلرهای جذبی سبب شده تا طول عمر کمتری نسبت به چیلرهای تراکمی داشته باشند.
- در چیلر تراکمی به دلیل استفاده از گازهای مبرد برای سرمایش تخریب لایه اوزون و تاثیر بد روی محیط زیست بیشتر است.
معرفی برترین برندهای چیلر
در ایران کارخانههای گوناگونی اقدام به تولید چیلر و مینیچیلر کرده اند. بسیاری از این تولیدات دارای کنترل کیفی و گواهینامههای ایمنی نیستند. تمامی چیلرهای موجود در ترموتبرید با گارانتی و ضمانت به همراه تمامی مدارک کنترل کیفی و ایمنی تولید میشوند. چیلرهای ترموتبرید، چیلر آریا تهویه، چیلر آذر نسیم، مینی چیلر گرین، مینی چیلر میدیا، مینی چیلر آکس ، مینی چیلر ترموتبرید و مینی چیلر دایکین با ارزانترین قیمت و گارانتی دوساله در ترموتبرید موجود است. برای مطالعه مشخصات فنی و اطلاعات هر یک از چیلرها بر روی دکمه برند کلیک کنید.
نحوه کارکرد چیلر و مینی چیلر مشابه یکدیگر است و در ظرفیت برودتی تفاوت دارند.
- بله، با توجه به پایین بودن مصرف و بازدهی بالا اگر مینی چیلر را در ظرفیت مناسب انتخاب کنید،برای تمام فضاها بهترین انتخاب است.
خیر،چیلرها از نظر هزینه تعمیر و رسیدگی دوره ای بسیار مقرون به صرفه تر از سیستم های سرمایشی دیگر هستند.
بله، میتوان با مدیریت و تنظیم صحیح فن کویلها دمای چیلر را تنظیم کرد.
با تنظیم صحیح دمای چیلر، انتخاب چیلر مناسب، تعمیرات و رسیدگی دورهای و تنظیم زمانبندی فعالیت چیلر در ساعات کم مصرف میتوان طول عمر و مصرف چیلر را بهینه تر کرد.